Читава индустрија широкопојасне мреже тужи Вермонт да заустави закон о државној неутралности мреже

Највеће националне групе лобиста у широкопојасној индустрији тужиле су Вермонт да зауставе државни закон који захтијева од ИСП-ова да прате принципе неутралности мреже како би се квалифицирали за владине уговоре.

Тужба је поднесена јуче у америчком окружном суду у Вермонту од стране лобија за мобилну индустрију ЦТИА, лобија индустрије каблова НЦТА, телекомуникационих лобија УСТелецом, Удружења за кабловску и телекомуникацијску мрежу Нев Енгланд и Америчке кабловске асоцијације (АЦА), која представља мале и средње величине кабловске компаније.

ЦТИА, НЦТА, УСТелецом и АЦА су такође раније тужили Калифорнију да зауставе много строжи закон о неутралности мреже, али сада шире правну битку на више држава. Ове лобистичке групе представљају све највеће мобилне и кућне Интернет провајдере у САД и стотине мањих ИСП-ова. Цомцаст, Цхартер, АТ&Т, Веризон, Т-Мобиле САД, Спринт, Цок, Фронтиер и ЦентуриЛинк су међу члановима група.

Закон се односи само на владине уговараче

Иако се закон о Калифорнији примјењује на све провајдере широкопојасних услуга, Вермонтов закон је ужи и вјероватно ће преживјети правни изазов. Вермонтов закон ствара процес у којем ИСП-ови могу потврдити да су у складу са смјерницама за неутралност мреже, и каже да државне агенције могу купити интернетску услугу само од ИСП-а који добију те цертификате.

Гувернер Вермонта Пхил Сцотт, републиканац, такође је издао извршну наредбу која намеће сличне захтеве државним агенцијама. Тужба за широкопојасну индустрију тражи од суда да донесе одлуку да и закон Вермонта и извршна наредба буду изузети од савезног закона.

Групе за лобирање указују на то да је Федерална комисија за комуникације укинула правила о неутралности мреже у цијелој САД, јер ФЦЦ налог тврди да је овлаштен да укине законе о државној неутралности.

Вермонтски закон и извршна наредба "намећу свеобухватни мандат мрежне неутралности заједничког оператера једном ИСП-у у тренутку када потпише уговор о пружању услуга са државом", каже тужба индустрије. У жалби се даље наводи:

Вермонтови покушаји да оживе и, заправо, прошире укинути регулаторни режим су очигледно изузети од савезног закона - исход који, како је објашњено у даљем тексту, чланови владе Вермонта посебно су скренули пажњу Генералној скупштини Вермонта и гувернеру пре него што су усвојили ове мера, али да су они занемарили напредовање ових акција. Према клаузули о надмоћности Устава Сједињених Држава, државне мјере које су у супротности са законски усвојеним савезним законима и одлукама о политици, укључујући оне садржане у ФЦЦ налозима, су искључене и немају никакву снагу или ефекат.

Државни закон је такође избачен због "инхерентно међудржавне природе" широкопојасног приступа, наводи се у жалби.

Вермонт обећава да ће се борити против тужбе

Да би добио сертификат за државне уговоре, Вермонт каже да ИСП-ови морају показати да не блокирају или ограничавају законити интернетски саобраћај нити се упуштају у плаћање приоритета. Сертификација такође забрањује ИСП-овима да се "упусте у обмањујуће или обмањујуће маркетиншке праксе које погрешно представљају третман Интернет саобраћаја или садржаја својим клијентима." ИСП-ови који траже сертификацију такође морају јавно да открију тачне информације о својим праксама управљања мрежом, перформансама мреже и комерцијалним условима свог Интернет сервиса.

Сцотт је критиковао лобистичке групе, рекавши да ће радити са канцеларијом државног тужиоца да се брани од тужбе. Сцоттова изјава је рекла:

Наше законодавство о неутралности мреже и мој Извршни налог показују јасну посвећеност изабраних званичника из Вермонта, преко филијала и страначких линија, за очување и промовисање слободног и отвореног интернета у Вермонту.

Разочаран сам што чујем да националне телекомуникационе и кабловске организације планирају да нас туже за предузимање акција за заштиту наших грађана и наше економије.

Иако разумем да је досљедна регулатива важна за осигурање живог и напредног телекомуникацијског и кабловског сектора, наша обавеза као државне владе је за наше грађане, за које чврсто вјерујем да имају право на слободан и отворен приступ информацијама на Интернету. У одсуству националног стандарда за заштиту тог права, државе морају дјеловати.

ИСП-ови тврде да је заобилажење ФЦЦ-а заобилазно

Индустријска тужба против Вермонта може бити тежа за побједу од оне против Калифорније јер државе имају широку слободу у одређивању начина додјеле уговора добављачима.

Упркос том ограничењу, тужба у индустрији тврди да Вермонтови захтеви претерују:

Држава не може избјећи превентивну снагу наредбе из 2018. [која је укинула правила федералне неутралности] и савезни закон у ширем смислу тврдећи да она само врши своју потрошачку моћ као и сваки приватни учесник на тржишту. Извршна наредба и [законодавство] изричито регулишу пружање услуга ИСП-а свим клијентима у цијелој држави, не само владиним клијентима и уговорима. Контролни судски преседан држи да државе не могу избећи федерално претеривање тако што ће индиректно регулисати кроз своју потрошњу, набавку или друге комерцијалне моћи оно што им је забрањено да регулише директно. Заиста, ако би државама било дозвољено да заобиђу федерално претеривање на овај начин, имале би слободну руку да искористе своје потрошачке моћи да поткопају успостављени федерални закон о практично било којој теми - укључујући грађанска права, вјерске слободе и низ других питања.

Тужба би могла послужити као тест за друге државе које покушавају да индиректно регулишу неутралност мреже путем државних уговора. Поред Вермонта, гувернери Хаваја, Монтане, Њу Џерсија, Њујорка и Рходе Исланд-а су такође издали извршна наређења о наметању правила о неутралности мреже на ИСП-ове који пружају интернет услуге државним владиним агенцијама.

Орегон је такође наметнуо државни закон који забрањује државним агенцијама да купују фиксне или мобилне Интернет услуге од ИСП-а који крше основне принципе неутралности мреже.

Попут Калифорније, држава Васхингтон је отишла даље и наметнула правила о неутралности за све ИСП-ове.

Америчко министарство правде такође је тужило Калифорнију да заустави закон о неутралности мреже. Међутим, кључно питање да ли ФЦЦ може да изузме било који закон о државној неутралности, без обзира на то колико је широк, биће одлучено у другом предмету који је у току пред Апелационим судом Сједињених Америчких Држава за округ Колумбија. У тој тужби, генерални државни тужиоци и друге странке су тужиле ФЦЦ да поништи укидање правила о неутралности федералне мреже и преинку државних закона.