Руска лабораторија наводно је направила нервни агенс "Новицхок" који је напао шпијуна преко кваке

Обавештајни извештај који је британска влада показала САД-у и другим савезницима посебно приписује извору нервног агенса који је кориштен у нападу на бившег двоструког агента Сергеја Скрипала и његову кћерку Јулију у марту у руску војну лабораторију. Тај извештај је довео до протеривања преко 150 руских дипломата из 28 земаља.

Према Времена у Лондону, извештај је пратио нервног агента у руском Научно-истраживачком институту за зрачење и хемијску одбрану у Схикханиу, "затвореном граду" у којем се налази терен за хемијска испитивања. Извештај сугерише да су мале количине хемијских једињења коришћених у нападу и друга хемијска оружја класификована као "новичок" нервни агенси тестирани у Схикханиу током протекле деценије, вероватно у покушају да се утврди да ли се могу користити за циљана убиства. У случају Скрипал, чини се да је употребљени агент примењен на кваку.

Детаљи су подељени са Времена Хамисх де Бреттон Гордон, бивши командант британског Кемијског, биолошког, радиолошког и нуклеарног пука, који је видио обавјештајни извјештај. "Нема сумње да га Руси трљају док говоримо", рекао је Гордон.

Схикхани је раније био предложен као извор оружја од стране Гордона, на основу извештаја који је Русија поднела Организацији за забрану хемијског оружја (ОПЦВ). Други извештаји сугеришу да је агент првобитно произведен у демонтираном објекту у Узбекистану.

Погледајте видео: ZEITGEIST MOVING FORWARD srpski prevod end macedonian subtitle cijeli film (Децембар 2019).